Opiniestuk

Nederlands

Briljant doch toxisch

SAMPOL - december 2020

Donald Trump is een narcist. We lazen het de laatste jaren regelmatig. Zijn narcisme zou zijn gedrag en een belangrijk deel van de Amerikaanse politiek verklaren. Zo simpel is het natuurlijk niet. Maar het lijkt me wel duidelijk dat de psychologie van Trump veel vragen oproept.

Opiniestuk

Ook Engie geeft kernenergie op.

De Morgen - 18 november 2020

Ik herinner me het gesprek alsof het gisteren was. Hij had vele jaren geleden zijn kolenhandel opgedoekt en verkocht nu stookolie. Hij sprak over de moeilijke transitie, niet alleen bedrijfseconomisch, maar ook persoonlijk. Hij was door een rouwproces gegaan.

Opiniestuk

Nood aan een project België 2.0 Open brief aan links in Franstalig België

SAMPOL september 2020

Vorig jaar publiceerde ik het boek, “La N-VA expliquée aux francophones.” Daarin licht ik niet alleen de oorzaken van het succes van de N-VA toe, maar ik heb het ook over de verhoudingen tussen de twee grote taalgemeenschappen in dit land, met haar rijkdommen, paradoxen en karikaturen.

Opiniestuk

Lettre ouverte à la gauche francophone

Tijdschrift "Politique", website 17 september 2020 en decembernummer

L’année dernière, j’ai publié le livre « La N-VA expliquée aux francophones ».

Opiniestuk

De verkiezingsoverwinning van de klimaatgeruststellers

De Morgen 5 juni 2019

Hoe is het mogelijk dat uitgerekend de twee partijen die het verst staan van alles waarvoor de laatste maanden tienduizenden mensen betoogd hebben, de grootste partijen in Vlaanderen zijn? De overwinning van het VB en het feit dat de N-VA veruit de grootste partij in Vlaanderen gebleven is, hebben natuurlijk vele oorzaken.

Opiniestuk

De verkiezingsoverwinning van de klimaatgeruststellers

1 juni 2019 - gepubliceerd op de website van OIKOS

Hoe is het mogelijk dat uitgerekend de twee partijen die het verst staan van alles waarvoor de laatste maanden tienduizenden mensen betoogd hebben, de grootste partijen in Vlaanderen zijn?

Opiniestuk

Waarom Forza Ninove de verkiezingen won.

De Morgen 17 oktober 2018

Een expert politieke strategie zei me ooit dat een klinkende verkiezingsoverwinning doorgaans te verklaren is door een samengaan van drie factoren: een gunstige maatschappelijke context, de zwakte van de politieke concurrenten en een sterk politiek verhaal.

Opiniestuk

Nieuw spoor in onderzoek naar dood voormalig VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld

16 september 2018 - gepubliceerd op de website van Mo*

Op 18 september is het precies 57 jaar geleden dat VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld en 15 medewerkers omkwamen in een nog altijd niet opgehelderde vliegtuigcrash in Afrika. In 2011 publiceerde de Engelse onderzoekster Susan Williams het boek “Who killed Hammarskjöld?”, het resultaat van vele jaren studiewerk.

Opiniestuk

Pourquoi Groen semble-t-il en forme?

13 juni 2018 - John Pitseys en Luc Barbé - Les @nalyses du CRISP en ligne

Le 13 octobre 2017, une conférence de presse importante est organisée à Anvers. Dans le cadre des élections communales programmées un an plus tard, les écologistes flamands de Groen, les socialistes du SP.A et des candidats indépendants annoncent le lancement d’un nouveau projet politique, Samen (Ensemble).

Opiniestuk

Pourquoi Groen semble-t-il en forme ?

13 juni 2018 - article de John Pitseys et Luc Barbé - Les @nalyses du CRISP en ligne

Le 13 octobre 2017, une conférence de presse importante est organisée à Anvers.

Opiniestuk

Pagina's