Stofjes verdriet, haiku's en haibuns over vergankelijkheid, dood en afscheid

 

“Waarom zijn je haiku’s zo triest?”, vroeg ze me, toen ze een van mijn nieuwe haiku’s las. Ik was me er niet van bewust dat veel van mijn haiku’s vergankelijkheid, dood of afscheid als thema hadden. Die dag besliste ik mijn eerste bundel van haiku’s en haibuns uit te geven. Ik hoopte dat Els, een kunstenares en vriendin, me zou kunnen helpen voor de vormgeving. Dat deed ze ook. Haar foto’s gaan op een heel bijzondere manier in dialoog met de gedichten.

De vraag blijft waarom in veel van mijn haiku’s dood en vergankelijkheid opduiken. Misschien is dat omdat die thema’s voor mij onontwarbaar verstrengeld zijn met het leven? Of misschien kies ik die thema’s niet, maar kiezen die thema’s mij?

Deze bundel lezen lukt het beste met een attitude van slow reading. Hoe langzamer je leest, hoe meer betekenissen aan de horizon kunnen oplichten.

 

De bundel is op deze website niet te lezen. Je kan die bestellen bij uitgeverij boek.scout tegen 15.99 euro: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=10707. Je kan de bundel ook bestellen door me een mailtje te sturen (barbe@telenet.be; 13 euro plus verzendingskosten).

Download het gratis e-book:
Het e-book bevat PDF formaat