Blog

Hoe de nucleaire lobby in Europa Poetin steunt.

Opiniestuk in de Standaard 20 januari 2023 Luc Barbé en Alex Polfliet

De Europese Unie heeft al een lange reeks harde sancties afgekondigd tegen Rusland, gespreid over negen sanctiepakketten. Daarbij ligt de nadruk op het niet meer invoeren van energiebronnen: aardgas, steenkool en sinds begin december ook aardolie. Eén energiesector wordt gespaard: de nucleaire sector.

Opiniestuk

Zullen we het Belgische energiebeleid dan nog eens uitverkopen

De Standaard 16 juni 2022 Luc Barbé en Alex Polfliet

Nog jaren na ons werk op het kabinet van voormalig staatssecretaris voor energie Olivier Deleuze kregen we vragen van journalisten over het lobbywerk van Electrabel. Vaak hengelde de journalist naar informatie over dure etentjes of snoepreisjes.

Opiniestuk

Briljant doch toxisch

SAMPOL - december 2020

Donald Trump is een narcist. We lazen het de laatste jaren regelmatig. Zijn narcisme zou zijn gedrag en een belangrijk deel van de Amerikaanse politiek verklaren. Zo simpel is het natuurlijk niet. Maar het lijkt me wel duidelijk dat de psychologie van Trump veel vragen oproept.

Opiniestuk

Nood aan een project België 2.0 Open brief aan links in Franstalig België

SAMPOL september 2020

Vorig jaar publiceerde ik het boek, “La N-VA expliquée aux francophones.” Daarin licht ik niet alleen de oorzaken van het succes van de N-VA toe, maar ik heb het ook over de verhoudingen tussen de twee grote taalgemeenschappen in dit land, met haar rijkdommen, paradoxen en karikaturen.

Opiniestuk

De verkiezingsoverwinning van de klimaatgeruststellers

De Morgen 5 juni 2019

Hoe is het mogelijk dat uitgerekend de twee partijen die het verst staan van alles waarvoor de laatste maanden tienduizenden mensen betoogd hebben, de grootste partijen in Vlaanderen zijn? De overwinning van het VB en het feit dat de N-VA veruit de grootste partij in Vlaanderen gebleven is, hebben natuurlijk vele oorzaken.

Opiniestuk

De verkiezingsoverwinning van de klimaatgeruststellers

1 juni 2019 - gepubliceerd op de website van OIKOS

Hoe is het mogelijk dat uitgerekend de twee partijen die het verst staan van alles waarvoor de laatste maanden tienduizenden mensen betoogd hebben, de grootste partijen in Vlaanderen zijn?

Opiniestuk

Waarom Forza Ninove de verkiezingen won.

De Morgen 17 oktober 2018

Een expert politieke strategie zei me ooit dat een klinkende verkiezingsoverwinning doorgaans te verklaren is door een samengaan van drie factoren: een gunstige maatschappelijke context, de zwakte van de politieke concurrenten en een sterk politiek verhaal.

Opiniestuk

Nieuw spoor in onderzoek naar dood voormalig VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld

16 september 2018 - gepubliceerd op de website van Mo*

Op 18 september is het precies 57 jaar geleden dat VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld en 15 medewerkers omkwamen in een nog altijd niet opgehelderde vliegtuigcrash in Afrika. In 2011 publiceerde de Engelse onderzoekster Susan Williams het boek “Who killed Hammarskjöld?”, het resultaat van vele jaren studiewerk.

Opiniestuk

Pourquoi Groen semble-t-il en forme?

13 juni 2018 - John Pitseys en Luc Barbé - Les @nalyses du CRISP en ligne

Le 13 octobre 2017, une conférence de presse importante est organisée à Anvers. Dans le cadre des élections communales programmées un an plus tard, les écologistes flamands de Groen, les socialistes du SP.A et des candidats indépendants annoncent le lancement d’un nouveau projet politique, Samen (Ensemble).

Opiniestuk

Wat vertellen Belgische archieven over dood Dag Hammarskjöld in 1961?

6 juni 2018 - gepubliceerd op website Mo*

De Belgische regering heeft twee onafhankelijke onderzoekers aangeduid die de VN moeten bijstaan in het onderzoek naar de dood van de secretaris-generaal … in 1961. De keuze is moedig en geeft hoop dat alle noodzakelijke informatie eindelijk beschikbaar wordt.

Opiniestuk

Un nouveau pas vers une sécurité sociale flamande?

26 mei 2018 - Le Vif

Le 2 mai, le Parlement flamand a approuvé le décret sur la protection sociale flamande. Le texte de 457 pages, notes explicatives et avis de plusieurs conseils consultatifs compris, n'a guère retenu l'attention de la presse néerlandophone ou francophone.

Opiniestuk

Le second front de la N-VA

15 mei 2018 - Le Vif

Récemment, je disais à un ami wallon que beaucoup de sympathisants de la N-VA se trouvent progressistes et qualifient souvent les syndicats de conservateurs. Mon ami m'a regardé d'un air étonné. Pour lui, la N-VA est un parti conservateur et les syndicats sont progressistes.

 

Opiniestuk

België moet meewerken aan VN-onderzoek naar dood Dag Hammerskjöld

14 maart 2018 - gepubliceerd in Mo*

Beweren dat het verleden voorbji is, is een privilege voor de machtigen. Daarom houdt België zijn koloniale archieven gesloten en begrijpen blanke Europeanen de actuele vraag naar dekolonisering niet. Het onderzoek naar een dodelijk ongeval met een VN-secretaris-generaal van bijna 60 jaar geleden zou daar verandering in kunnen brengen.

Opiniestuk

Waarom zoveel Belgen Electrabel wantrouwen

19 februari 2018 - Knack

Het Franse management van Engie begrijpt niet waarom Engie en Electrabel in België zo gewantrouwd worden. In een open brief geeft auteur Luc Barbé het antwoord, maar ook oplossingen. 'Anno 2018 beschouwen velen in dit land Electrabel als een vreemd lichaam in onze samenleving.'

 

Opiniestuk

Pourquoi tant de Belges se méfient d'Electrabel?

20 februari 2018 - Le Vif

 Le management français d'Engie ne comprend pas pourquoi Engie et Electrabel suscitent tant de méfiance en Belgique. Dans une lettre ouverte, l'auteur Luc Barbé répond à cette question, tout en proposant des solutions. "Aujourd'hui, beaucoup d'habitants de ce pays considèrent Electrabel comme un corps étranger dans notre société."

Opiniestuk

Hegemonie grootmachten krijgt oplawaai. Naar een criminalisering van kernwapens

28 oktober 2016 - gepubliceerd op website Mo*

In de overzichten van de geschiedenis van kernwapens en nucleaire proliferatie zal een nieuwe datum opgenomen worden, vrijdag 28 oktober 2016. Op die dag gaf de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het startschot voor internationale onderhandelingen over een verdrag dat kernwapens verbiedt.

Opiniestuk

Uranium en spionnen in Belgisch Congo

17 augustus 2016 - gepubliceerd op website Mo*

Susan Williams is onderzoekster aan de School of Advanced Studies van de Universiteit van London. Ze schreef eerder een belangrijk boek over de dood van Dag Hammarskjöld.

Opiniestuk

Brexit brengt kernwapenbeleid VK in problemen

27 juni 2016 - gepubliceerd op website Mo*

De uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk leidt wellicht tot een nieuw referendum in Schotland over zijn status. Als de Schotten kiezen voor onafhankelijkheid, verliest het VK niet alleen 78.000 km2 en 5,3 miljoen inwoners.

Opiniestuk

Diplomaten, kernwapens en de kunst van het misleiden

15 april 2016, gepubliceerd op website Mo*

Onlangs schreef ik nog dat het meer dan tijd is dat de diplomaten het in het Midden-Oosten overnemen van de generaals. Dat blijf ik menen. Maar dat wil niet zeggen dat diplomaten koorknaapjes zijn. Ze maken het soms wel heel bont. Vorige week was het weer van dat.

Opiniestuk

Moeten we bang zijn van een vuile bom?

9 maart 2016 - gepubliceerd op website Mo*
Half februari duikt een vreemd en verontrustend bericht op in de media. Speurders ontdekken dat de privéwoning van een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol geobserveerd werd door personen gelinkt aan een terrorismedossier. Er was een verborgen camera gericht op de woning. De speurders ontdekten..
Opiniestuk

Pagina's