Rozen uit Sarajevo - haibun

Gepubliceerd in Vuursteen lente 2015

Ik was even achterop geraakt, want ik had aan een kraampje vers geperst granaatappelsap gekocht. De eerste keer in mijn leven. Het smaakte heerlijk en friste me in die felle middagzon helemaal op. De groep en de gids hadden verder halt gehouden op een plein en ik beende snel bij. Ze stonden rond rode vlekken op het beton. “Tijdens de belegering van Sarajevo nu meer dan 20 jaar geleden vielen per dag wel honderden obussen op de stad, met duizenden doden en gewonden als gevolg.”, vertelde de gids. “De inslagen maakten op straten en pleinen kleine en grote putten in een soort bloemenmotief. We hebben ze opgevuld met een speciaal dieprood hars zodat ze duidelijk zichtbaar blijven. We noemen deze figuren ‘rozen van Sarajevo’. “

granaatinslag

tussen de liggende mensen

hinkt een duifje weg